Zorgverzekeringen vergelijken loont!

Zorgverzekeringen vergelijken loont!

Geplaatst door

Het is misschien niet de meest interessante taak, maar het is erg belangrijk dat jij de zorgverzekering afsluit die aansluit bij jouw persoonlijke medische behoeften. Elk jaar, vanaf midden november tot en met 31 december, heb je de mogelijkheid van zorgverzekeraar te veranderen. Slechts 1 miljoen Nederlanders maken hier jaarlijks gebruik van, terwijl je dit juist gratis en in een korte tijd geregeld kunt hebben. Heb jij je zorgverzekering een tijd terug al afgesloten? Dan is de kans groot dat er nu goedkopere opties worden aangeboden die beter aansluiten op jouw zorgbehoeften. Het kan dus juist verfrissend zijn als je dit jaar na half november eens gaat kijken naar hoe jij veranderd bent sinds je je oude verzekering hebt afgesloten, en ook hoe de verzekeringen zichzelf hebben vernieuwd. En dit doe je snel en gemakkelijk via een vergelijkingswebsite.

Stap voor stap vergelijken

Als jij van plan bent verzekeringen te gaan vergelijken, dan kun je je het beste van tevoren een aantal dingen afvragen. Ten eerste beslis je welke zorg jij nodig hebt en kijk je of dit gedekt wordt door de basisverzekering. Is dit niet het geval, dan heb je dus een aanvullende verzekering nodig. Nu je dit hebt bepaald, kun je kijken naar het eigen risico dat je wilt instellen. Hoe hoger deze is, hoe lager je premie wordt, maar hoe hoger je eigen bijdrage als er iets gebeurt. Met deze informatie ga je vervolgens naar een vergelijkingswebsite, waar je door dit in te vullen verscheidene premies te zien zal krijgen die aansluiten op jouw wensen. Deze opties worden op zo’n manier gepresenteerd dat je in één oogopslag kunt bepalen welke verzekering voor jou het beste is. Doe dit niet voor midden november, want dan zijn de nieuwe polissen en premies van de verzekeringsmaatschappijen voor het volgende jaar nog niet bekend.

Financieel voordeel

Wat je door deze vergelijking te doen zal kunnen zien, is of er andere verzekeringsmaatschappijen zijn die aanbieden wat jij nodig hebt voor een lagere prijs. Dit is regelmatig het geval, want de polissen worden jaarlijks aangepast. Soms kan dit wel een besparing opleveren van 300 euro per jaar, wat geen klein bedrag is. Heb jij een collectieve verzekering, dan is de kans ook groot dat je deze particulier goedkoper kunt vinden. Dit kun je met een vergelijkingswebsite ook controleren. Op die manier draag je er zorg voor dat je het komende jaar niet te veel voor je verzekering betaalt.

Beter geschikt

Net als dat de polissen jaarlijks veranderen, verandert jouw medische zorgbehoefte ook naarmate de tijd verstrijkt. Door elk jaar goed naar je eigen situatie te kijken, kun je er dus zorg voor dragen dat je een verzekering afsluit die perfect aansluit bij jouw huidige wensen. Zo voorkom je grote uitgaven voor bijvoorbeeld fysiotherapie, omdat je hier niet voldoende voor verzekerd bent. Door kritisch naar je polis te kijken, wordt je dus ook gedwongen kritisch je eigen situatie te beoordelen.

Snel, gratis en eenvoudig

Doe je deze vergelijking elk jaar, dan zal deze procedure niet meer dan 30 minuten in beslag nemen. Besluit je vervolgens voor 1 januari van verzekeraar te veranderen, dan kun je de overstap gratis maken. Je nieuwe zorgverzekeraar zal er dan voor zorgen dat je oude polis opgezegd wordt en hier hoef je zelf verder niets voor te doen. En bedenk je je toch binnen 14 dagen, dan kun je je overstap simpelweg annuleren en teruggaan naar je oude verzekeraar. Je zou dus eigenlijk gek zijn als je niet gebruik maakte van deze mogelijkheden. Want ook al blijkt dat jouw huidige polis nog steeds het beste voor je is, je betaalt zo gegarandeerd de laagste prijs en je hebt altijd de zorgverzekering vergelijken die het beste past bij jouw zorgbehoeften.